Image
Image
Image

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2020. december 29.

A HAVASI-produkció közel 80 országba közvetítette az első magyar online világkoncertet az üres Budapest Arénából.

A projekt megvalósítását a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Külpiacrajutási Támogatás pályázat keretében (EXP2020-NEP000117) összesen 17.100.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Budapest, 2020. december 29. – Az üres Papp László Budapest Sportarénában rendezte meg a HAVASI-produkció az első magyar online világkoncertet december 29-én. A koronavírus-világjárvány miatt a produkciót kizárólag online lehetett követni a világ közel 80 országában. Havasi Balázs monumentális, 60 méteres színpadon zajló zongorashow-ját 30 kamera közvetítette. Az összefogás fontosságát szimbolizálva a különböző zenei műfajok magyar kiválóságai közösen álltak színpadra.

A HAVASI Symphonic már eddig is számos rekordot ért el: a világ leglátványosabb zongorashow-jaként számon tartott koncertsorozatot eddig több mint félmillió jegyvásárló látta és hallotta világszerte. Az elmúlt években a show bejárta Európa és a világ legfontosabb arénáit és koncerthelyszíneit, bemutatásra került többek között a berlini Mercedes-Benz Arénában, a New York-i Carnegie Hallban és a Sydney-i Operaházban is, majd 2019-ben első magyar produkcióként hódította meg a londoni Wembley Arénát. A koronavírus-világjárvány miatt azonban idén az online térben kellett újszerűt és világszínvonalút létrehoznia a produkciónak. „Az volt a célom, hogy ebben a rendkívül nehéz évben is valamilyen különleges élményt nyújtsak a közönségnek. Így született meg az első magyar online világkoncert ötlete, amely Budapestről közvetítve igazi, nemzetközi közösségi koncertélmény lett” – fogalmaz a december 29-i produkcióról Havasi Balázs zongoraművész. A koncert a hatályos kormányrendeletek betartásával, szigorú biztonsági intézkedések mellett, közönség nélkül került megrendezésre. A különleges műsor teljes egészében magyar technikára épült. A rendezvénytechnikáért felelős Visual Europe Production 30 kamerával, a legmodernebb technológiával, tökéletes kép- és hangminőségben közvetítette az eseményt a kifejezetten erre az alkalomra átalakított Papp László Budapest Sportarénából. A közvetítésbe egyidejűleg közel 80 országból kapcsolódhatott be a közönség. A monumentális látvány részeként az üres aréna a különleges elrendezésnek köszönhetően szinte teljes hosszában egy nemzetközi viszonylatban is egyedi, 60 méter széles színpaddá alakult át. A zongorashow különlegességét a látvány mellett a repertoár adta: Havasi Balázs a karantén alatt egyedülálló, eddig soha nem hallott zenei tételeket hozott létre. Olyan témák ezek, amelyek egészen mélyről törtek fel, de szinte egytől egyig hatalmas erővel fogalmazzák meg, hogy a zene a reménynek olyan különleges forrása, amelyből minden körülmények között meríthetünk. Ebből a különleges zenei világból először kaphatott ízelítőt a közönség. „Azzal, hogy a koncertet a hatalmas Budapest Sportarénában, a világjárvány második hulláma alatt valósítottuk meg, szimbolikus üzenetet szerettünk volna megfogalmazni: ki kell tartanunk, és összefogással, odafigyeléssel kell megvédeni egymást. “ – hangsúlyozza Havasi Balázs. Minden idők legnagyobb szabású magyar online kulturális eseményén Magyarország legkiválóbb művészei működtek közre. Az egységet szimbolizálva a különböző zenei műfajok képviselői közösen álltak színpadra: a klasszikus zenészeket Havasi Balázs és egy vonóskar, a rockzenészeket Kiss Endi, a Hooligans dobosa, a népzenészeket Pál István Szalonna és Bandája, míg a világzenészeket Szirtes Edina Mókus képviselte.

Image